Organizatorii de concerte se revoltă! O nouă taxă crește prețurile biletelor!

februarie 21st, 2015 | by Albin
Organizatorii de concerte se revoltă! O nouă taxă crește prețurile biletelor!
Stiri
0

Organizatorii de concerte și nu numai au motive de revoltă după ce o nouă lege a timbrului cultural a primit avizul Senatului și așteaptă aprobarea Camerei Deputaților. Noul timbru ar crește prețul tuturor produselor culturale, fie ele cărți sau concerte, iar banii strânși astfel nici măcar nu au o destinație clară

.

Uniunile de creatori de la noi (Uniunea Scriitorilor din România, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor, Uniunea Teatrală, Uniunea Artiștilost Plastici, Uniunea Cineștilor și Uniunea Arhitecților) susțin viitoarea lege care ar pune încă o taxă pe lângă cele deja existente și ar crește automat prețul biletelor și cărților, CD-urilor și DVD-urilor. Motivul inițiatorilor legii ar fi că prezentul timbru literar, cinematogafic, arhitectural sau de diverstiment este ineficient, iar fondurile pe care acesta ar trebui să le aducă în bugetul uniunilor sunt insuficiente, în mare parte din cauza evaziunii fiscale.

Evident, organizatorii de concerte și nu numai, au luat atitudine la aflarea acestor vești, mai ales pentru că se pare că nici măcar nu au fost chemați la consultări pe acest subiect, după cum a scris pe pagina de Facebook, Laura Coroianu, Emagic: “Trec cu vederea că nimeni nu ne-a invitat acolo la consultări, ci am aflat din întamplare și ne-am inființat – și am fost priviți ca niște intruși suferinzi de râie. Cum este oare posibil ca parlamentul să discute de 6 luni această lege fără să aibă decența să îi consulte pe cei de la care vor lua acești bani, adică organizatorii de spectacole, casele de discuri, editurile etc??”

Mai mult, fondurile care vor fi strânse prin acest nou timbru vor ajunge la toate aceste uniuni de creatori, care nici măcar nu aparțin de stat și vor fi împărțite în funcție de “regulamentul intern”, fără nici un fel de transparență.

Asociatia Producătorilor și Organizatorilor de Spectacole din România a trimis deja un comunicat în care critică aspru această nouă inițiativă legislativă și în care precizeaza că în Uniunea Europeană numai noi mai taxăm astfel produsele culturale, iar holograma (tot un timbru care se plătește) pe care o vedem pe CD-uri și DVD-uri mai exista doar în Kenya.

 “România se confruntă de câțiva ani cu un declin al pieței de carte și muzică, fie ea în formă fixată pe suport sau live/concertistic, iar o astfel de măsură legislativă va agrava o situație care și în prezent este departe de a fi una macar normală. Impunerea unei astfel de «taxe pe cultură» se reflectă direct în prețul final al produsului ori serviciului de cultură – fie carte, CD, DVD sau concert – ceea ce va îndepărta inevitabil o mare categorie de potențiali cititori/ ascultători/ spectatori, în condițiile în care nivelul de acces al publicului la cultură în România este deja printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană”, mai sustin reprezentanții FER, APOSR și UPFR.

Unul dintre membrii comisiei care a luat atitudine împotriva acestei legi a fost deputatul Mihai Sturzu pe care cu toții îl știm datorită trupei Hi-Q. Acesta a precizat, într-o scrisoare deschisă adresata Presedintelui Klaus Iohannis, că această taxă colectată prin intermediul unor organizații private, favorizează anumite grupuri de interese și a făcut un calcul cel puțin șocant:

Românii care vor sa îl vada pe André Rieu în concert trebuie să plătească 300 de lei pe bilet. Conform proiectului de lege privind timbrul cultural, biletele vor fi suprataxate cu 5%, adică cu 15 lei. Dacă luăm în considerare 10 mii de participanți, reies 150 de mii de lei, care se duc la Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor…

Evident, toată această discuție are și un caracter profund politic, însă ceea ce iubitorii muzicii și culturii în general ar trebui să știe e că organizatorii de concerte deja plătesc taxe și timbre către stat. Pentru un singur bilet, organizatorul e obligat să plătească timbru muzical (5%), taxă Crucea Roșie (1%), drepturile de autor pentru UCMR- ADA (care pot ajunge și la 10%), impozitul pe spectacol către taxele locale și taxă de patrimoniu (acolo unde e cazul, 2%), iar cu toate acestea, costul biletelor crește. Pe lângă costul biletelor, există și cele efective ale organizării spectacolului, de la banii pe care îi încasează artistul, până la închiriere scenă, lumini, locație și asa mai departe.

Sursa – urban.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *