Pharrell da în judecată YouTube pentru un miliard de dolari

Canalul YouTube a lansat de curând un serviciu în care fanii pot asculta muzica lor favorită, plătind. Se pare însă că un avocat care reprezintă interesele mai multor artiști are ceva de comentat, iar asta se traduce într-un proces cu daune uriașe.

YouTube și Google plătesc drepturi de autor pentru piesele pe care le ascultăm noi cu plăcere, însă se pare că reprezentatul unor artiști ca Pharrell, Chris Cornell și John Lennon nu este mulțumit. Artiștii sunt reprezentați acum de o nouă companie, care spune că precedentele contracte semnate de YouTube pentru difuzarea a peste 20 de mii de piese nu mai sunt valide, plus că nu sunt semnate direct cu artiștii în cauză, iar YouTube nu are dreptul să le difuzeze în orice formă până când nu reglementează situația drepturilor de autor.

Evident, nu sunt în discuție doar videoclipurile oficiale, dar și cele fan-made care utilizează piesa respectivă. Reprezentații artiștilor cer celor de la YouTube să dea jos piesele în cauză, deci și videoclipurile, iar faptul că încă nu au facut-o, în condițiile în care au un serviciu ce poate detecta orice track folosit, e un abuz. În plus, ContentID este serviciu datorită căruia artiști ca Pharrell primesc bani pentru fiecare play, însă acum ar putea fi folosit pentru a da jos piesele în cauză. Situația e un pic ipocrită în condițiile în care Pharrell și piesa Happy s-au bucurat de un push extraordinar datorită videoclipurilor realizate de fanii săi, motiv pentru care a ajuns să și plangă în emisiunea lui Oprah.

Se pare însă ca cei de la YouTube refuză să facă vreo mișcare până când nu li se vor oferi adresele videoclipurilor în cauză, iar cele 20 de mii de piese se pot regăsi în mii sau sute de mii de videoclipuri, așa că apărătorii artiștilor declară că cei de la Google le ignoră cererile și comit un abuz care s-ar traduce în câteva miliarde de dolari, dacă se va ajunge la proces. Pentru asemenea procese de încălcare a dreptului de autor se plătesc sume care pot ajunge și la 150 de mii de dolari pentru fiecare piesă, ceea ce înseamnă un total de 3 miliarde de dolari. Însă, cum suma maximă nu este oferită mereu, ci se dă undeva între 10 mii și 50 de mii de dolari despăgubire, ar însemna o factură de 200 de milioane de dolari sau chiar un miliard pentru Google.

Până să se ajungă la proces, se continuă discuțiile preliminare, în care avocații cer documentele care atestă dreptul YouTube de a folosi operele în cauză. Reprezentanții canalului video au declarat că au încheiat o mulțime de acorduri cu case de discuri, labeluri, societăți de colectare a drepturilor de autor și vor continua să lucreze cu artiștii și fanii acestora pentru a le aduce muzica pe noua platformă, aflată încă în faza beta.

Sursa – urban.ro

Related Posts

Support Radio DEEP Romania

We’re passionate about bringing you the best deep, melodic, afro house and electronic beats 24/7, completely ad-free! But we need your help to keep the music playing. 🙌

If you love the vibes we create, consider supporting us with a donation. Every contribution, big or small, helps us stay on air and continue delivering the freshest tunes to your ears. 🎵

💖 Donate now and be part of the Radio Deep Romania journey!

DONATIONS LINK  

Thank you for being a part of our community! 🙏